Decydując się na samodzielne gotowanie swojemu psu upewnij się, że jego posiłki zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze właściwe dla wieku, rasy psa, aktywności i jego ewentualnych problemów zdrowotnych. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz samodzielnie żywić swojego pupila przez dłuży okres.

Podstawy żywienia psa w domu

To wspaniale, że chcesz podarować swojemu psu swój czas, aby jadł zdrowe, naturalne posiłki. Po pierwsze nie można zapominać, że potrzeby żywieniowe ludzi i psów różnią się od siebie w dużym stopniu. Pies potrzebuje innej diety niż nasza, więc karmienie go jednakowo, jak reszty domowników, zwyczajnie nie wchodzi w grę. Oczywiście okazjonalnie możemy podać psu resztki makaronu czy warzyw z obiadu, jednak pod żadnym pozorem nie możemy traktować psa jak żywy śmietnik, który pomoże nam się uporać z niedojedzonymi przez dzieci posiłkami. Kości to też nie jest jedzenie.

Gdy podejmujemy decyzję o samodzielnym gotowaniu psu, musimy zacząć od edukacji, czego nasz pupil potrzebuje, by zdrowo się rozwijać. Warto porozmawiać na ten temat również z lekarzem weterynarii, który zna zwierzę.

Podstawą diety psa będzie jej zbilansowany skład. Musi się opierać na odpowiednich dla naszego zwierzaka proporcjach białek, węglowodanów i tłuszczy, a także zawierać wszelkie niezbędne witaminy i minerały. Warto uzupełnić domowe jedzenie odpowiednimi suplementami diety, które uzupełnią ewentualne niedobory.

Polecane produkty:

Mięso

Mięso jest ważnym składnikiem diety domowej psa i powinno stanowić około 25-35% dziennego spożycia energii, w zależności od kondycji i wieku psa. Ta grupa produktów dostarcza dużo fosforu, a mało wapnia – dlatego zbyt duża ilość mięsa w diecie domowej doprowadza do zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej.

Gotując dla psa w domu, można wykorzystać każdy rodzaj mięsa – wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak, indyk, kaczka, dziczyzna, zarówno mięsa chude, jak i tłuste. Najważniejsze, by mięso było zdrowe i świeże, pochodziło z pewnego źródła.

Jak przygotować mięso dla psa? Surowe mięso kroimy na większe kawałki (dla mniejszych psów i szczeniąt można je zmielić w maszynce) i gotujemy w wodzie, bez przypraw. Gotujemy krótko, by nie doszło do denaturacji białka i utraty cennych witamin. Pies nie powinien jadać mięsa pieczonego, ani tym bardziej smażonego.

W diecie psa, jako źródło lekkostrawnego białka, mogą znaleźć się również ryby. Ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zadbajmy jednak koniecznie, aby były pozbawione ości i ugotowane.

Węglowodany

Jako źródło węglowodanów w domowej diecie psów najczęściej wybierane są ziemniaki, ryż i makaron. Doskonale sprawdzą się też nieprzetworzone płatki owsiane, biały i brązowy ryż, kasza bulgur, jaglana, kuskus, jęczmienna czy gotowana kukurydza i bataty. Otręby pszenne będą cennym dodatkiem do karmy, zwłaszcza w diecie odchudzającej. Ryż, biały lub brązowy, przyniesie ulgę psom z problemami trawiennymi, takimi jak biegunki czy gazy.

Produkty zbożowe należy podawać psu w postaci zmielonej lub w formie płatków. Surowce bogate w węglowodany należy gotować dłużej, ze względu na skrobię, która podczas gotowania staje się lepiej strawna. Zboża, poza dodatkiem węglowodanowym, stanowią również doskonałe źródło witamin, zwłaszcza witaminy E. Makaron, zwłaszcza ten z oczyszczonego zboża, jest raczej tuczący. Jeżeli pies ma zwiększone zapotrzebowanie na energię, na przykład ciężko pracuje lub ma dużo ruchu, można mu podawać oleje roślinne jako dodatkowe kalorie.

Żywienie psa w domu

Tłuszcze

Dla zdrowia i pięknej sierści, warto podawać psu oleje, np. rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oraz oliwę z oliwek. Zawierają one dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Psy chętnie spożywają też masło, jednak należy obserwować swojego pupila, ponieważ może ono wywoływać biegunki.

Warzywa i owoce

Do jedzenia warzyw i owoców, najlepiej niepryskanych nadmiernie pestycydami, warto przyzwyczajać już szczenięta. Podobnie, jak w diecie człowieka, w psiej misce więcej powinno być warzyw niż owoców, ponieważ te drugie zawierają dużo prostych cukrów mogących powodować nadwagę. Warzywa powinny być starte lub drobno pokrojone, by być lepiej przyswajane przez psi układ trawienny. Warzywa strączkowe i kapustne należy podawać psom z umiarem, ponieważ mogą powodować wzdęcia. Podobnie należy postępować również z cebulą i czosnkiem, które spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do anemii.

O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Produkty białkowe i węglowodanowe powinny być gotowane oddzielnie. Ugotowane produkty przed podaniem psu należy dobrze wymieszać, by zapobiec wyjadaniu przez pupila preferowanych składników.

Pokarm przygotowany w większych ilościach należy zabezpieczyć przed zepsuciem - najlepiej umieścić go w lodówce, a nawet zamrozić, dzieląc na mniejsze porcje. Psu podajemy pokarm ciepły, nigdy bezpośrednio wyjęty z lodówki. Nie zapominamy też o świeżej wodzie, do której pies zawsze powinien mieć dostęp, by sam regulował swój stopień nawodnienia.

Jeśli odpowiednio skomponujemy posiłki, domowe jedzenie może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie i kondycję psa. Przejście na domową dietę wymaga jednak stałej kontroli, więc jeśli nie jesteś przekonany, że jesteś na to gotowy, lepiej zrezygnuj. Gotowe, wysokojakościowe karmy dla psów również dostarczą mu wszystkich niezbędnych składników (sprawdź naszą ofertę karm suchych i mokrych dla psów). Model stosowania diety domowej u psa jest wymagający, ale dostarcza właścicielowi dużo satysfakcji.